Studierna på Chalmers, liksom andra högskolor, skiljer sig en del från gymnasiet. Det är mer eget ansvar, vilket innebär att man själv får välja hur man vill disponera sin tid. Det viktigaste att komma ihåg är att man ska ha en studieteknik som passar ens egna inlärningsförmåga och gynnar ens mentala hälsa. Precis som på gymnasiet finns det vissa obligatoriska moment, såsom laborationer, och det är väldigt viktigt att man närvarar på dessa. På kemiteknik är det i princip bara labbarna som är obligatoriska, det betyder alltså att det är ens egna val om man vill delta på andra schemalagda moment. En viktig sak att notera angående eget ansvar är att det är ens egna uppgift att ta reda på information, viktig som oviktig. Det kan handla om allt ifrån var föreläsningarna kommer hållas till när man måste anmäla sig till en tentamen.
Läsåret Ett läsår sträcker sig från september till juni och är uppdelad i två terminer; hösttermin och vårtermin. Varje termin är uppdelad i två läsperioder; läsperiod 1 och 2 pågår under höstterminen samt läsperiod 3 och 4 pågår under vårterminen. En läsperiod är ungefär 8 veckor, men det skiljer sig från läsperiod till läsperiod på grund av olika helgdagar. Under dessa 8 veckor läser man vanligtvis 2 kurser parallellt och på den nionde veckan är det tentavecka, även kallad tenta-p (förkortning för tenta-period).
Kurs Under fliken Programmet kan du hitta vilka kurser vi på kemiteknik läser. Under årskurs 1 läser man kemikursen under de tre första läsperioderna, som sedan avslutas med en tenta i läsperiod 3. Detta innebär att läsperiod 1 och 2 har vi enbart tenta i mattekurserna. Däremot finns det kunskapstest under respektive tenta-period i kemikursen i form av munta och dugga. En munta är en muntlig tenta och en dugga är ungefär som en tenta fast det är lite friare omständigheter, som t.ex. tid och plats.
Kursers omfattningar kan variera och mäts i högskolepoäng. Ett års heltidsstudier motsvarar 60 HP. En kurs omfattning brukar vanligtvis vara 7.5 HP, alltså motsvarar en termin 15 HP.
Kurslitteratur Varje kurs har en viss kurslitteratur som kursen baseras på. Examinatorn, alltså personen som rättar alla tentor för en viss kurs, går ut med en lista på vilken kurslitteratur som behövs innan kursen börjar. I början av varje läsperiod säljer många äldre studenter sina böcker,